Царевец примамва деца на площадка

Съоръжението ще бъде уникално за Велико Търново


Снимка: "Сдружение Азбукари"Уникална детска площадка ще бъде изградена във Велико Търново. Това ще бъде единствената в града комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Проектът се осъществява съвместно от местната власт „Сдружение Азбукари“.

Площадката ще бъде предназначена за деца между 3 и 12 години и ще бъде разположена на терен от 820 кв.м. Тя ще бъде уникална и съобразена с историческите специфики на града. За мястото е избрана детската площадка в парка срещу градската поликлиника. Там ще има дървена крепост в средновековен стил, каквато е Царевец, люлки и пързалки, които ще допълват визията на цялото съоръжение.

Голяма част от модулите ще имат специфичен образователен характер в полза  на децата в неравностойно положение. На площадката малчуганите ще се учат да разпознават форми, цветове, букви и цифри. Наличието на отделни сегменти с различни по вид съоръжения ще спомага развитието на асоциативните способности при децата, обясни Цвета Кирилова от “Сдружение Азбукари”. В същото време това ще даде възможност на хлапетата в рамките на площадката да играят на игри, във всяка от които могат да участват и деца със специфични потребности. Идеята е именно чрез играта децата в неравностойно положение да се адаптират по-лесно.

Всички игрови модули ще са изработени от естествени материали, съобразени с последните световни и европейски изисквания. Палитрата от цветове на люлките и катерушките е избрана така, че да провокира детското въображение и благотворно да влияе върху детската психика. Особено внимание е отделено на настилката, която ще бъде специално подбрана за отделните сектори. Тя е ударопоглъщаща и на места ще преминава в 3D визия.

Подобна площадка вече беше изградена в София. От няколко месеца тя се радва на изключителен интерес и в момента е едно от най-посещаваните места в Южния парк.

Представители на “Сдружение Азбукари” се срещнаха с кмета на Велико Търново Даниел Панов. По време на разговорите стана ясно, че за изграждането на площадката ще са нужни близо 180 000 лева, които ще се събират чрез дарения. Градоначалникът вече е провел няколко разговора с великотърновски фирми, които са обещали да подпомогнат начинанието.


Ехограф | 2013-08-10


Добави в Svejo