Въвеждат едносменен режим за учениците

Втората смяна ще бъде премахната до 2021 година


Просветното министерство иска едносменен режим за учениците. Учениците да учат само в една смяна – такава цел поставиха от Министерството на образованието.

Според образователното ведомство проблемът с двусменния режим на преподаване може да бъде решен чрез строеж на нови училища и на допълнителни постройки към съществуващите. Намеренията са втората смяна да бъде премахната до 2021 г.  Двусменният режим на преподаване съществува в над 400 училища в страната. Приблизително една четвърт от тях са в столицата. Системата обаче съществува и в другите големи градове. В момента големите общини правят анализ на училищните сгради. „По-голямата част от инвестициите в образователната сфера ще бъдат насочени в изграждането на училища”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Преместването на децата в нови училища би намалило драстично бюджета на учебните заведения. Директорите поставят и въпроса дали има достатъчно подготвени учители, които да преподават в новите училища и дали правото на избор на родителите няма да бъде нарушено.  т министерството все пак признават, че срокът, който са си поставили за преминаване към едносменен режим е твърде амбициозен и може да не бъде спазен.


Ехограф | 2017-10-31


Добави в Svejo