Преговорите за новия рамков договор са пред провал

От БЛС изразиха притеснението си за забавянето на подписването на документа


БЛС изрази силното си безпокойство от забавянето на преговорите за подписване на НРД 2018 в писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, председателя на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Копие на писмото е изпратено и до управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, както и до председателя на Надзорния съвет на касата Жени Начева.  

„В изпълнение на чл. 54, ал. 1 на Закона за здравното осигуряване, преговорите между БЛС и НЗОК за изготвяне на Националния рамков договор за медицински дейности 2018 трябваше да започнат след внасяне на проектобюджета на НЗОК за разглеждане  в пленарна зала, което се случи в началото на месец ноември. В писмо до управителя на НЗОК многократно изразихме своята готовност и го приканихме с представляваната от него институция да пристъпим към изработване на проекта за рамков договор 2018. Противно на обявеното в медиите от проф. Плочев начало на преговорите, на практика ние не сме получили дори отговор от НЗОК, дали и кога ще стартира преговорният процес“, се казва в писмото на Лекарския съюз.

От БЛС припомнят, че срокът за подписване на НРД 2018 е до 28-ми февруари 2018 г., което  е изключително кратък и недостатъчен период от време, предвид огромното количество текстове за промяна в нормативни документи и цялостните параметри по изготвяне на нов рамков договор.

„Съществува реална опасност, в навечерието на председателството на ЕС, преговорите за Национален рамков договор 2018 да бъдат провалени, но не по вина на съсловната организация. Изказваме своята загриженост от бездействието на отговорните лица, представляващи НЗОК по отношение на законовите им задължения и с тревога предупреждаваме за допълнително нагнетяване на напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването“, пише още в писмото.

Пред БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев попита дали целта е лекарите да излязат на протест и уточни, че го казва съвсем хипотетично, но нещата вече излизали извън контрол.

 


Ехограф | 2017-12-19


Добави в Svejo