Стотици проходиха в ръцете на д-р Янакиев

Д-р Енчев сурвака губернатора на благотворителна работилничка


Д-р Ангел Енчев сурвака днес Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов в мол „Галерия Пловдив“. Преди това пластичният хирург сам измайстори сурвачката по време на благотворителната работилничка „Подари Коледа! Бъди дете!“, инициирана от фондация „Качество на живот“. Докторите близнаци Невен и Ангел Енчеви са учредители на фондацията, чиято основна цел е да подпомага болните от детска церебрална парализа. Те създадоха в Пловдив МБАЛ „Медлайн“, болницата, в която се извършват безплатно 80 процента от операциите в България на страдащи от тази болест. Стотиците проходили тук обявиха ортопеда д-р Янаки Янакиев за чудотворец.

 

По време на днешната благотворителна работилничка двамата братя лекари се надпреварваха в сръчност и въображение при изработването на коледна украса.

 

„Не си ли правил досега сурвачка, ела ще ти помогна“, обърна се д-р Невен Енчев към момченце от с. Долни Воден, което се оказа, че е с мюсюлманско вероизповедание и за първи път украсява със собствените си ръце традиционната коледарска дрянова пръчка.

 

Снежана Фурнаджиева, новият председател на Дружеството на пловдивските художници, също се включи в работилничката с идеи как детските творения да са по-красиви.

 

„Подари Коледа. Бъди дете“ е инициатива, която цели да научи децата ни на  българските традиции, но най-вече да възпита в тях доброта и великодушие към болните им връстници“, обясни д-р Невен Енчев. „Децата трябва да възприемат малчуганите с физически проблеми, да ги приобщават, а не да ги  изолират“, допълни д-р Ангел Енчев.

 

Сътвореното от двамата братя днес и от десетките хлапета, включили се в работилничката, се продаде на благотворителен търг. Първи в него се включи губернаторът на Пловдив като закупи сурвачката, с която д-р Ангел Енчев го насурвака за здраве и берекет. „Това, което искаме, понякога се оказва само на  ръка разстояние от нас, за да стигнем до него трябва да направим поне една крачка. Нека отворим сърцата си за добрина, нека даваме, за да получаваме“, пожела Венцислав Каймаканов.

 

Средствата от търга на собственоръчно създадените сурвачки, играчки, украшения за елха са за децата с детска церебрална парализа и изграждането на Национален център за рехабилитация и социално-педагогическа помощ.


Виолета Христова | 2013-12-20


Добави в Svejo