Детското меню в Кюстендилско се подобрява

Хванаха мазни храни само в една забавачка


Детското меню в детските и ученическите кухни в Кюстендилско става по-добро, но още има какво да се желае. В обединените детски заведения храненето е подобрено значително. Това не може да стане изведнъж, а постепенно, смятат специалистите от Регионална здравна инспекция в Кюстендил.

 

От там обясниха, че през миналата година са извършени 58 проверки на територията на областта. Инспекцията е обхванала 28 обединени детски заведения. 35 проверки са извършени в 18 ученически бюфета и в 15 от ученическите столове в Кюстендилско.

 

Храната в кухнята на една детска градина в Дупница е била със завишени стойности на мазнини. Според експертите, те са били по-високи от допустимите. Хранителният прием на белтъчини и въглехидрати е бил в рамките на препоръчаните интервали, но хранителният прием на мазнини е по-висок, каза д-р Гюлка Джабирова от регионалната здравна инспекция в областния град, която обясни, че са съставени две предписания.

 

Извършен е контрол по отношение на изготвеното меню и технологията на приготвяне на храната, както и на продуктовия набор. Съгласно изискванията, в рамките на 5 дни няма повтаряемост на ястията. Средният енергиен прием е около препоръчителните енергийни стойности за децата в съответната възрастова група, допълни още д-р Джабирова.

 

Най-често срещаните нарушения са били със завишено предлагане на хляб, което е за сметка на зърнените храни. По отношение на ученическото хранене също не са открити сериозни нарушения в кухните. „Аз се надявам резултатите да станат по-добри. Предлагането на сурови зеленчуци в детските кухни е значително по-добро в сравнение с 2012 година”, обобщи д-р Гюлка Джабирова.

Като цяло, на територията на областта не са открити сериозни нарушения при изготвяне на седмичните менюта в детските градини и училищата.


Ангел Серафимов | 2014-01-13


Добави в Svejo