Ученици искат по-леки раници

75% от децата с риск за гръбначно изкривяване


За по-леки раници в училище се обявиха възпитаниците на димитровградската природоматематическата гимназия „Иван Вазов”. Днес те организират благотворителен базар на централния площад пред сградата на общината в подкрепа на каузата си. 75% от децата са застрашени от гръбначни изкривявания заради тежките ученически раници, сочат авторите на проекта. Според тях тя трябва да тежи до 15 на сто от личното тегло.

                      

Вазовци издигат и лозунга „Най-малките – с най-леки раници”, като идеята им е със събраните от базара средства да бъдат закупени комплекти учебници, които да останат в училището.

 

Организирали са и акция за събиране на стари учебници с тази цел. За да привлекат вниманието на минувачите по площада към базара, те направиха и импровизиран концерт.

 

Подкрепят ги ръководителите им Ангел Кайряков и Румяна Лозева, както и от димитровградската библиотека, обобщава Дарик. Те предоставиха за базара им книги, които са били дарени от граждани, но няма да попаднат във фонда на библиотеката, обясни Светла Билярска от детския отдел.


Христо Михайлов | 2014-01-17


Добави в Svejo