Броим 30 лева седмично за грип

Помагат моркови, цитруси и подправки


Поне 31 лева на седмица излизат лекарствата, с които се опитваме да преборим грипа. Около 4,80 лева струва разтворимият витамин С, който е задължителен. Противовирусните  прахчета се вземат от 3 до 5 дни, което прави около 12 лева на седмица. Таблетките, които се смучат при болки в гърлото, са между 5 и 7 лева.

 

Над 5 лева излиза сиропът за кашлица, която съпровожда почти всички случаи на грип тази зима. Около 2 лева са медикаментите за сваляне на температура, пише Телеграф.  Някои хора избират хомеопатично лекарство, което е малко над 7 лева.  Други пият „Ремантадин“, което е най-евтиното лечение, а опаковка от него излиза около 11 лева. „Народът гледа да се лекува за максимално малко пари в момента“, коментират в една от столичните аптеки.

 

Ако се стигне до усложнения обаче, сметката набъбва значително. При бактериална инфекция противогрипните препарати не помагат и се налага приемането на антибиотик. Една опаковка може да се ползва от 5 до 7 дни. Най-силно действащите антибиотици вървят от 22 до 34 лева. „Има и по-евтини, хората вземат това, което изпише лекарят, защото те са по рецепта“, обяснява аптекарка.

 

Преди да се прилагат антибиотици, трябва да се направят изследвания

и да се установи точно какво е заболяването – дали грип, дали настинка или друго и към какви антибиотици да се насочим, ако е необходимо. Прилагането на това лекарство без това вреди повече, отколкото помага, твърди пък хомеопатът д-р Атанас Михайлов пред TV7, цитиран от Блиц. Според него, усложненията при това заболяване идват от грешни лекарски решения.

 

Студът не е фактор, който разболява, това прави сринатия имунитет поради неправилно хранене, паникьосване, самолечение, липса на движение и светлина, смята докторът.

 

Той препоръчва

сок от моркови, който съдържа каротин, помагат и цитрусовите плодове.

 

Според д-р Михайлов, при чайовете най-добре е да се приема маточина, мента и салвия, тъй като те съдържат етерични масла, който укрепват имунната система. Друг препоръчан от него чай е този с жълт кантарион.

 

Той цитира индийски специалист, според който всички подправки имат антибактериално влияние, сред тях черен пипер, червен пипер, джинджифил, куркума.


Мариана Маркова | 2014-01-22


Добави в Svejo