Китайски в забавачките

Уроци по бизнес в предучилищната


От Софийския университет и китайския културен институт "Конфуций" предлагат китайският език да бъде един от свободноизбираемите в забавачниците. Въпреки, че началото на обучението е планирано за догодина, вече има детски градини, където езикът се изучава. Децата в една от частните детски градини изучават китайски три пъти в седмицата. Приемат го като игра. Изговарят имената на повечето животни, плодове, могат да броят до десет, да пишат и дори да се представят.

 

Повечето от децата твърдят, че китайския не е труден, а е дори забавен. Специалистите пък обясняват, че за разлика от възрастните, децата изучават чужди езици с изключителна лекота.

 

„Китай е една страна с изключително големи възможности във всяко отношение и трябва да подготвим деца, които да владеят добре китайски език”, категорична беше собственичката Цветанка Деянова пред Нова ТВ.

 

“Въведохме го, защото Китай е бързоразвиваща се икономика и изучаването на езика трябва да е още от най-ранна възраст”, обяснява директорката на столична детска градина. Тя обмисля

 

да въведе и бизнес обучение за предучилищна група.

 

Бъдещите първолаци ще се учат как да разпределят джобни и как да пестят. Малчуганите се учат на предприемчивост още в крехка възраст. Освен задължителните български език и математика, в частните градини децата учат и английски език, пише Монитор.  Още от 2-годишна възраст хлапетата имат занимания на езика на Шекспир. Игри, музика и видео уроци осигуряват чуждоезикова среда всеки ден.

 

В подготвителната група децата вече изучават азбука и отделни думи. Шестгодишните започва началният етап на четене и писане на английски. Според специалистите натрупаните знания  за предпоставка за успешно учене в следващите нива на езиково обучение. В по-голяма част от детските заведения чуждоезиковото обучение влиза в месечната таксата.

 

Все повече детски градини предлагат

 

обучение и по втори чужд език,

 

за което се доплаща. Частните градини предлагат и много забавления. 2 пъти седмично хлапетата танцуват български хора, латиноамерикански танци, модерен или класически балет.  Списъкът със спортовете, които предлагат забавачките е огромен.

 

„На йога ходят всички деца, най-предпочитано обаче е плуването. Напоследък стрелбата с лък се радва на голям интерес”, обясни директорът на една от столичните забавачки Евгения Граматикова.

 

Голяма част от забавачките предлагат 

 

ски – училища и морски лагери за малчуганите.

 

За едноседмичното забавление родителите заплащат допълнително около 400 лв. За артистичните хлапета частните градини предлагат театрални постановки. Малчуганите не са участват в представлението, но и сами изработват костюмите си от подръчни материали. Музикалните занимания също са част от програмата на детските заведения. Децата могат да развиват слуха си с уроци по пиано или духови инструменти. За всеки урок майките и татковците трябва да отделят по 10 лв.


Ехограф | 2014-02-02


Добави в Svejo