Всяко трето хлапе с говорен проблем заеква

Повече от половината деца успяват да преборят проблема


Снимка: МедикаВсяко трето дете с проблем в говора заеква. Това сочат равносметките на речевите и езикови терапевти. В практиката на логопедични центрове „Медика” – Русе всеки месец около една трета от провежданите диагностики са на случаи със заекване, каза в интервю за „Ехограф“ логопедът Светлана Стефанова. Според световната практика в света 4-5% от децата са с нарушения в плавността на говора.

 

Специалистите уточняват, че вероятността момчетата да страдат от тези разстройства е по-голяма  в сравнение с момичетата. Фактори, свързани с неврологичното развитие, обясняват и защо повече от половината деца, при които заекването се е появило преди шестата година, по-късно го преодоляват.  Изключително важно е отношението на родителя към проблема на детето и атмосферата, в която живее то. След като веднъж заекването се е появило, до голяма степен средата на живот определя развитието на говорните затруднения, обясняват логопедите.

 

Периодът, през който децата развиват своите по-висши речеви и езикови способности, е изключително важен, категорични са специалистите. Тогава мъниците, за да формулират или съставят едно изречение, повтарят някои думи и фрази и многократно използват съюза „и”. Подобно речево поведение е нормално, успокояват от логопедични центрове „Медика“. Когато обаче това стане навик, а говоренето за детето се превърне в усилие, тогава може да се каже, че то заеква и трябва да се потърси помощта на специалист.

             

Интервю със Светлана Стефанова четете тук.


Ехограф | 2013-08-15


Добави в Svejo