38 общини без аптеки по Каса

Стягат национална аптечна карта


В Българи в 38 общини няма нито една аптека, сключила договор с Националната здравноосигурителна каса, а само в 5 на сто от аптеките се приготвят лекарства. Тези данни обяви председателят на Българския фармацевтичен съюз професор Илко Гетов за БНР. Според него, за да се подобри достъпът на хората в трудно достъпните райони до аптеки, до края на годината ще бъде изготвена Национална аптечна карта.

 

Националната аптечна карта е идея с цел достигането на информация за това къде липсват на територията на страната аптеки, каза Гетов цитиран от Стандарт. Европейският стандарт казва, че достъпът до аптеката трябва да бъде в рамките на 20 до 30 минути, но не повече от 50 километра.

 

Гетов каза, че ще се пробегне прибегне и до финансови стимули, за да се разкриват аптеки в тези райони. Стимулите обаче няма да са по линия на Здравната каса. По думите на председателя на Фармацевтичния съюз, в 11 областни града няма нито една денонощна аптека, а в столицата никъде не се приготвят лекарствени субстанции в неделя:

 

Приготвените в аптека лекарствени средства имат своята уникална особеност, че те са индивидуализирани, т.е. те са предназначени за конкретен пациент с конкретно заболяване. В събота и в неделя няма такъв обем на услуга, която да налага наличието на такава аптека. Например това, което веднага мога да предложа, е да има такава дежурна аптека.


Ехограф | 2014-02-11


Добави в Svejo