50 лева детски за всяко хлапе

Вдигат надбавките, свалят подоходния критерий


Снимка: ehograf.info, архивВдигат детските на 50 лева. Месечната надбавка вече ще се полага за всяко хлапе до навършване на 18 години, независимо от дохода в семейството. Въпросът ще се реши при обсъждането на бюджета за 2014 година. Ще са необходими допълнително 145 млн. лева годишно.

              

В момента детските надбавки сега са 35 лева, но не се полагат на всички, тъй като има подоходен критерий. От тях могат да се възползват семейства, в които на всеки член се полагат до 350 лева на месец.

 

Майки отдавна протестират срещу това ограничение и твърдят, че детски получават само малцинствените групи и тези, които работят в сивия сектор и взимат заплатите си в пликче. Затова нееднократно са настоявали този несправедлив критерий да отпадне и държавата да подпомага отглеждането на всяко дете.

 

Мярката „детски за всички“ бе записана в предизборната програма на БСП. Парите ще се дават, ако детето ходи на училище и са му направени задължителните имунизации, съобщи шефката на парламентарната социална комисия Корнелия Нинова, цитирана от „Преса“. Ако хлапето не се явява в клас и има пет неизвинени отсъствия, родителите му губят сумата за съответния месец.


Ехограф | 2013-08-23


Добави в Svejo