Лек за рак в кайсиевите семки

Засилват имунитета, вталяват и разкрасяват


Снимка: УикипедияКайсиите, както и други плодове, богати на каротин, намаляват риска от рак на ларинкса, хранопровода и белите дробове. Това отбелязва Американското дружество за борба с онкологичните заболявания. Ядките на кайсиите съдържат средно по 21% протеини и 52% растително олио и са широко използвани като заместител на бадемите в хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия. Поради високото си съдържание на амигдалин, кайсиевите семена са източник на витамин B17 и се използват в алтернативната медицина при терапия на рак.

 

Трябва да се отбележи обаче, че кайсиевите семена трябва да бъдат добре изпечени преди директна консумация, тъй като те могат да бъдат отровни, в случай че бъдат приети сурови в големи количества. Овен това този плод сам по себе си е една малко природна аптека.

 

Добре познатата ни кайсия произхожда като сорт от високопланински регион Хинду Куш – Централна Азия, където днес границите на Китай, Таджикистан, Афганистан и Пакистан се срещат. Естествени горски и много стари кайсиеви дървета могат все още да бъдат намерени в североизточен Китай и Кавказ.

 

Само шепа кайсии съдържа 100% от препоръчителната дневна доза

 

бета каротин

 

силен антиоксидант, който тялото ни трансформира във Витамин А. Той засилва имунната ни система и е полезен за очите, косата, кожата, венците и жлезите. Кобалтът и медта, открити в кайсиите и особено тяхното високо съдържание на желязо, ги прави полезни в борбата с анемията и правят този плод

 

незаместима съставка в храната на бебетата

 

Кайсиите са също и източник на калий и е клинично доказано, че пресните и сушени плодове, както и нектарите, са много добра алтернатива на химичните диуретични средства. Химическият елемент бор, който също се съдържа в кайсиите, напоследък се идентифицира като един от основните фактори за

 

превенция на остеопорозата

 

помагайки на жените в менопауза да запазят нивата си на естроген.

 

Безкрайният списък на забележителните хранителни и медицински съставки на кайсиите и техните ядки може да бъде продължен още. Не е учудващ фактът, че сухите кайсии, които са богати на минерали, макро и микроелементи, са били под номер едно в списъка с провизии на астронавтите на НАСА.

 

Кайсиията е изключително здравословна храна за всяка възраст. Тя може да бъде и неразделна част от диетите ни. За разлика от други видове плодове обаче, кайсиите не могат да развиват органичните си съставки, след като бъдат откъснати.


Силва Агопян | 2014-06-23


Добави в Svejo