Малините топят килограми

Пречистват организма и освежават


Снимка: УикипедияМалините – тези ароматни и освежаващи плодове имат съблазнителен хранителен вкус и съдържат уникални за здравето антиоксиданти. А може би най-хубавият страничен ефект е, че малините помагат на тялото ви да отслабне.

 

Като храна и лекарство дивите малини се използват от незапомнени времена. Днес съществуват различни сортове малини, които съдържат рядко срещани хранителни и лечебни свойства.

 

Малините притежават силен и приятен аромат и вкус. Те действат тонизиращо на човешкия организъм. Малините са чудесен летен плод с ниска калоричност, лесно усвоими въглехидрати, ниско съдържание на протеини и мазнини, богати на минерални вещества и витамини.

 

Малините съдържат голямо количество елагонова киселина, която заедно с други вещества действа като мощен антиоксидант и неутрализира вредните свободни радикали. Малините съдържат и още един силен антиоксидант – витамин С. Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите, 3 пъти от тези на кивито и 10 пъти от доматите.

 

Освен това малините съдържат микроелементи - мед, цинк, манган, селен, желязо, а също и макроелементите калий, магнезий, фосфор и калций. Високият процент на калия регулира водния баланс в организма, а калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждането на костите и зъбите и за регулиране на нервната система и мускулите.

 

Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането. Ниската калорична стойност, почти липсата на захароза и високо съдържание на влакнини правят малините подходяща храна както за диети за отслабване, така за лекарство за хора, страдащи от диабет, сърдечни и други заболявания.

 

Чаят от сухи плодове е прекрасно средство против простудни болести. Пресните плодове, както и малиновия сок се препоръчват при чести повръщания при бременност. Малините са полезни също и при стомашно чревни разстройства, тъй като имат висока киселинност.


Силва Агопян | 2014-07-01


Добави в Svejo