На косъм сме от Нобел за медицина

Искат ежегоден ТЕЛК за пациенти с ампутиран крайник


Работодатели са на път за разбият на пух и прах представите за нелечимите болести. В съзнанието им живее моделът за свръхчовек, който възстановява изгубен крайник или пък спира инсулина, преборвайки диабета. Оказва се, че в очите на бизнеса пациенти с подобни заболявания са двигателят на сивата икономика заради инвалидните си пенсии.

 

За да сложи край на тези безобразия, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е предложила на Народното събрание мерки за борба с тях. Една от тях е всички лица, които имат над 50% трайна неработоспособност да се освидетелстват ежегодно, а експертните лекарски комисии – ТЕЛК и НЕЛК, да преминат административно и финансово към НОИ.  

 


„Сега срокът на инвалидност се определя от самата ТЕЛК и може да бъде в диапазон до три години или пожизнено, в зависимост от вида на заболяването. Според работодателите, много от тези инвалиди оздравяват далеч преди третата година и следователно пенсията трябва да бъде спряна по-рано”, твърдят в исканията си от АИКБ. Понеже не се знае кои от инвалидите са оздравели преждевременно оттам предлагат всички да се преглеждат ежегодно.

 

„Страхотна идея! Как не сме се сетили по-рано? Даже прегледи на една година си е направо доста рядко. Защо да не ги преглеждаме на всеки шест или дори три месеца? Освен всичко друго ще съберем безценна информация и ще дадем принос към медицинската наука”, реагираха светкавично на тази абсурдна идея от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Оттам смятат, че така ще могат безспорно да докажат статистически, че на нито един човек с отрязан крайник не му е поникнал нов или че нито един диабетик не е спрял инсулина, поради излекуване. „Представяте ли си, ако се окаже, че хората могат да се регенерират, а ние сме го пропуснали, защото не сме се сетили да ги преглеждаме по-често. Нобеловата награда за медицина и физиология ни е в кърпа вързана. В тази връзка предлагаме към всяка ТЕЛК да се назначи по един учен от БАН, който периодично да изготвя научните съобщения”, се казва още в становище то ЦЗПЗ.
 

 

Броят на инвалидните пенсии на лица в трудоспособна възраст е около 430 000. Само болните от диабет у нас се изчисляват на 700 000 души. Раково болните пък са близо 300 000 души. В страната ни има 1 200 000 хипертоници. „Добавете към тях хората с белодробни, неврологични, ортопедични, бъбречни заболявания и преценете 400 000 трайно неработоспособни малко или много са. Колкото и да ги преглеждате, броят им няма да намалее, защото това са реалностите. Впрочем като честота, на случаите с трайна неработоспособност не се различава съществено от другите страни в ЕС”, казват още ЦЗПЗ.  

 


Виолета Христова | 2013-09-04


Добави в Svejo