Аронията тонизира и лекува

Сваля кръвното, стимулира щитовидната жлеза


Снимка: УикипедияАронията е плод, който все още не е много познат и използван у нас. Малцина знаят че той е изключително полезен, а сокът му е лечебен.

 

Родината на аронията е Северна Америка, откъдето по-късно се пренася в Европа. Плодът не е взискателен към температура и издържа на зимните студове. Храстите са високи до 2.5 метра и могат да се отглеждат като се използват за живи огради и крайпътни насаждения, за озеленяване на промишлени предприятия.

 

Плодовете на аронията са по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. След беритбата тръпчивостта на плода постепенно намалява. Сокът от арония е с по-добри вкусови и лечебни качества. Аронията съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и гликоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р - до 3000 мг%, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове.

 

Сокът на аронията е много лечебен. Помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане. От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади. Лабораторията във ВИХВП пусна на пазара концентриран сироп от арония. Разреден с вода 1:13, той е подходящ за всяка възраст и болест.


Силва Агопян | 2014-07-27


Добави в Svejo