Отгледан юнак проплака в Сандански

Майката и 5-килограмовото бебе са добре


Отгледано бебе се роди в Сандански. Красивото момченце изплака вчера в болница "Св.Врач” и тежи 5 килограма. То се появи на бял свят точно в 12:17 минути с помощта на д-р Атанасов, д-р Попов, д-р Малчева и акушерките Снежана Пазвантска и Павлина Горанова.

 

Детенцето се е родило секцио без всякакъв проблем. Майката и първородният й син се чувстват добре. С румени бузки и силен глас, 52-сантиметровият юнак бързо стана любимец на отделението. Това е първото толкова голямо бебе, родено в болницата в Сандански за последните 10 години.

 

Преди месец момиченце с тегло  5,280 кг, се роди в сливенската болница.  Малката Яница беше най-едрото бебе родено през последните години в сливенската болница.

 

Счита се, че бебета с тегло над 4 килограма при раждане, имат макрозомия. Размерите и телесната маса на бебето могат да бъдат определени ориентировъчно чрез ултразвуково изследване, обясниха специалисти акушери. Причините за макрозомията са различни и когато става въпрос за едър плод, е необходимо редовно да се прави ултразвук на бъдещите майки. В повечето случаи лекарите препоръчват цезарово сечение, за да се намали шанса от усложнения по време на раждане.

 

Ръстът и теглото на бебето при раждането зависят частично от генетични фактори, категорична е д-р Генка Цачева. Педиатърът обяснява, че обикновено първото дете е по-дребно от следващите, тъй като матката при първескините е по-малка. Обикновено момчетата са по-едри от момичетата, а близнаците – момичета и момчета, са с размери, по-малки от средните за новородените.

 

Някои фактори на страна на майката също могат да окажат влияние на големината на новороденото, обяснява д-р Цачева. Това са теглото на майката, като обикновено по-пълните жени раждат по-голямо бебе. Наддаването на тегло през бременността също е от значение – много малкото наддаване (под 6 кг) е свързано с по-малко новородено.

 

Консумация на повече кафе и тютюнопушене от майката – двата фактора могат да ограничат растежа на плода в утробата. 


Ехограф | 2014-08-21


Добави в Svejo