Без торти в забавачките

Родители внасят картонени изкушения за децата


Внасянето на торти и натурални сокове за рожденни дни в столичните детски градини най-вероятно ще бъде прекратен. Това се очаква след като бяха засилени проверките за качеството на храната в забавачките.

 

Родители на деца в предучилищна възраст от София разказаха, че вместо традиционния сладкиш вече се носят картонени, понякога пълни с пакетирани лакомства, със свирки и балони или пък с дребни подаръчета за всяко дете от групата.  Най-скъпата струва 40 лв., предлагат се и по 12 лв.


Все още има и детски градини, в които родителите могат да внасят торти, придружени със сертификат от съответната сладкарница.  "Поначало внасянето на храна е забранено в детските заведения, тъй като не се знае какви продукти са вложени, затова съответният педагогически колектив решава как да постъпи", коментира Стефанка Балева, директор на ОДЗ 8 в София и управител на Сдружението на директорите в средното образование.

Според нея, въпреки че има сертификат, няма гаранция за качеството и произхода на вложените продукти. Някои от тях може да са в разрез с разрешените в наредбата за здравословно хранене.

Според наредбата торти и пасти със сметанов крем, сиропирани сладкиши, вафли, сухи пасти, шоколадови изделия, локум и бонбони може да се предлагат до два пъти седмично, и то при целодневно хранене. Забранява се предлагането на храна, която е останала от предишния ден.  В масовия случай тортите за рожден ден се правят предния ден и се доставят в детското заведение на следващия.

Сладкарниците също пострадаха от кризата и това си личи по качеството - масово слагат маргарин вместо масло, което е забранено в детското хранене, сметаната пък е заместена с кремове, коментират директори на столични детски градини.

Празникът може да се отбележи и по друг начин, смятат учители и директори. Родителите са раздвоени - от една страна, това е много хубава емоция, свързана с духането на свещите, от друга - трябва да се стимулира здравословното хранене.

Но хем забраняват торта със сертификат, хем допускат внасянето на пакетирани храни или бонбони, коментираха майки.

 


Ехограф | 2014-09-26


Добави в Svejo