Скок в цените на лекарствата

До 4% поскъпват илачите, които се купуват без рецепта


Лекарствата, които се купуват без рецепта, поскъпват с 3 до 4 процента, каза във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му основната причина за това е, че е отпаднал едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на тези медикаменти. Според проф. Гетов при останалите лекарства, особено тези, които са реинбурсирани от здравната каса, увеличение няма да има.

 

Председателят на фармацевтичния съюз посочи, че ръководството на организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството, чрез които да бъдат преодолени проблемите с обслужването на малките и труднодостъпните населени места.

 

Според него най-добрият вариант е въвеждането на т.нар. подвижен фармацевт, който да обикаля на определен период от време отдалечените села. Гетов посочи, че такава практика има в много от европейските страни и е изцяло в услуга на пациентите, които не са принудени да пътуват до общинските центрове.

 

Подвижните фармацевти трябва да имат лиценз от Изпълнителната агенция по лекарствата, но преди всичко дейността им трябва да бъде регламентирана в закона, посочи Гетов, цитиран от БТА.

 

Председателят на съюза взе участие в Първия варненски фармацевтичен бизнес форум, който се провежда в крайморския град. Акцент в дискусиите е адаптирането на нови програми за обучение на магистър-фармацевтите в страната и реалната връзка между университетите и бизнеса. Организатори на форума са Медицинският университет във Варна и Българския фармацевтичен съюз.


Ехограф | 2014-10-04


Добави в Svejo