Млади пианисти свирят в "Карнеги Хол"

Ники и Йоана представят България пред света


Българското и русенското знаме ще се развеят в прочутата зала „Карнеги Хол” в Ню Йорк от две талантливи русенски деца. Възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” Йоана Делимаркова и Николай Димитров защитиха правото си да свирят в залата след спечелен конкурс за млади клавирни изпълнители.

 

Знамето на Русе двете деца и тяхната преподавателка Даниела Кюркчиева получиха от кмета на крайдунавския град Пламен Стоилов. Йоана и Николай  ще представят града и България утре като лауреати на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти на "Американ протеже".

12-годишната Йоана и 13-годишния Николай благодариха на всички, които са вярвали в техния талант и са ги подкрепяли и с гордост заявиха, че се надяват да оправдаят огромните очаквания към тях. Кметът поздрави децата за голямата награда и им пожела да "взривят" аудиторията в "Карнеги хол".  Русенската делегация ще бъде водена от зам.-кмета по европейско развитие Страхил Карапчански.


Младите пианисти ще имат две изяви пред публиката в Ню Йорк. На 29 ноември от 15.30 часа те ще свирят на камерната сцена на "Карнеги хол".
Двамата ще се представят индивидуално и като дуо още веднъж на 3 декември от 19 ч в салона на Българското консулство в Ню Йорк. Самостоятелният им концерт е подарък за българската общност във връзка с Деня на благодарността. Концертът им се организира с подкрепата на Генералното консулство на България, Български културен салон и Българската църква в Ню Йорк.


И двете деца свирят на пиано от 6-годишна възраст. Носители са на много национални и международни награди индивидуално и като дуо. Членуват в Клуб 2013 на фондацията на Димитър Бербатов по проекта ,,Успелите деца на България", били са солисти на Русенска филхармония.

 


Силва Агопян | 2014-11-28


Добави в Svejo