МОН започва да брои шамарите в училище

Акцията е срещу агресията в учебните заведения


Министерството на образованието започва акция срещу агресията в училищата. Всяка обидна дума, шамар или раздаване на юмруци ще бъде обект на анализ, след който ще се разработят конкретни мерки срещу насилието в класните стаи. До 13 март директорите в цялата страна трябва да изготвят обобщена информация за проявите на насилие в поверените им школа от началото на учебната година до края на месец февруари. За първа година ще се обърне специално внимание не само на насилието между учениците, но и срещу учителите, коментира зам. образователният министър Ваня Кастрева. Тя обясни, че не липсват и инциденти, в които участват и родителите, като влизат във физическа саморазправа с деца или учители. Получените данни ще бъдат анализирани от експертите на Министерството на образованието и науката и с помощта на училищни психолози и педагогически съветници ще бъдат приети спешни мерки срещу насилието в българските училища. От министерството посочват, че отварят широк обществен дебат за причините и начините за преодоляване на насилието в българските училища.

Пресен пример за насилие на родител към учител е случаят с 34-годишния Саид Д., който нахлу в училище в Шумен миналия четвъртък и шамароса учителката на 10-годишния си син. Мъжът беше задържан за 24 часа, а срещу него вече е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице.

Едновременно с това България е на трето място в света по прояви на насилие в училище, според проучването на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение. Един от всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие, а един от трима е жертва. На първо място в класацията е Литва, на второ Естония, на трето - България и на четвърто място е Гърция. 


Ехограф | 2015-03-04


Добави в Svejo