Вето върху бюджета удря болните деца

Увеличението на помощите за малчугани с трайни увреждания под въпрос


Снимка: Министерство на финансите, архивЕвентуалното налагане на вето от президента Росен Плевнелиев върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година удря по различни групи от обществото. Сред тях са и хората с увреждания и болните деца и здравната система като цяло, предупредиха днес от Министерство на финансите. Оттам обясниха, че отлагане на решението и изчакване до есента ще се отрази негативно, както върху бюджета за тази година, така и по за подготовката на държавния бюджет за догодина.

 

Най-голям е недостигът от средства за финансиране на правата на хората с увреждания. Осигуряването на допълнителни средства е усилие от страна на правителството да осигури социално-икономическа защита на най-уязвимата група граждани. Освен това, неприемането на актуализацията ще лиши от увеличение, считано от 1 август тази година, на размера на месечната добавка за отглеждане на дете с трайни увреждания от 189 лева на 217 лева. По този начин ще се попречи 22 000 деца и техните семейства да получат увеличение с 28 лева на месец за този вид добавка. Това означава най-малко липса на допълнителна подкрепа в месеците август и септември от 56 лева за всяко дете. Ако ветото не бъде преодоляно, те няма да получат по 140 лева на семейство до края на годината и несправедливо ще бъдат лишени от този жест.

 

Ако бъде наложено вето и се забави или отмени актуализацията, това би довело до сериозни затруднения по отношение на бюджетния процес, се казва в становището на финансовото министерство. Отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса би се пренесла към президентската институция. Намесата в бюджетната политика би предизвикала невъзможност за изпълнение на правителствената програма и невъзможност да се отговори на очакванията на обществото, като някои от тях са особено чувствителни и важни.


Ехограф | 2013-08-06


Добави в Svejo