15 години доброта

Русенска фондация раздаде 1.5 милиона лева на талантливи деца


15 години от своето създаване отбелязва през следващите три месеца русенската фондация „Бистра и Галина”. Създадена от семейство Здравка и Страшимир Бърдарови, за времето до сега, екипът е подпомогнал финансово повече от 5000 талантливи русенчета, които вече се изявяват по световните и европейски сцени.

 

Над 1.5 милиона лева са били разпределение за изминалите 15 години в различните програми на фондацията. Идеята когато създадохме фондацията беше да помагаме финансово на деца, които нямат възможност за участия в конкурси, курсове или да учат, сподели изпълнителния директор на структурата Диана Антонова. Моделът на разпределение бе заложен от покойния вече Страшимир Бърдаров. Той бе направен така, че да има устойчивост. Точно затова, и във време на финансова криза ние успяваме да помагаме. Факт е, че деца, които вече са пораснали и утвърдили се в своята професия, сега вече са дарители на фондацията.  

 

На всеки три месеца, екипът разглежда множество молби, за да одобри финансиране на децата – за учебници, помагала, обучение и т.н. Един от акцентите в работата на фондацията е организирането на традиционната Лятна детска академия. В нея, в продължение на две седмици децата ще могат да провеждат различни занимания – да се учат на приложни техники, стъклопис, иконопис, у-шу, квилинг, да провеждат занимания по начално програмиране, фотография и да научат тайните на археологията.

През тази година различният момент е, че всяка събота в продължение на един месец, класните стаи ще бъдат отворени за всеки, който желае. Тази академия ще е отделна от традиционната, който се провежда през юли. За нея, са планирани шествие, концерт, пускане в река Дунав на послания, а финалът ще е със заря. 


Ехограф | 2015-05-12


Добави в Svejo