Днес е денят на детето

Празника се чества вече 90 години


На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. Идеята за отбелязване на този ден идва, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи.

.

За трета поредна година „Холдинг БДЖ“ ЕАД ще подари на деца в неравностойно положение пътуване с парен локомотив. В атракционния влак ще пътуват 56 деца от столични домове за деца, лишени от родителска грижа и техните възпитатели. Освен това, малчуганите до 14 години ще пътуват безплатно във всички влакове в страната. Над 50 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детския панаир в София, който ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“. Всички инициативи са със свободен вход.

 

Работилниците ще бъдат в рамките на целия ден от 10.00 ч. и 18.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Фондацията е изработила специално създадени игри за Национален археологически институт с музей, Национален природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Криптата на храма „Св. София“ и Софийската градска художествена галерия.

 

Благодарение на испанското посолство у нас в Природонаучния музей ще е разположена атрактивна подводница, с която децата ще могат да търсят потънали съкровища от испански галеони. Организаторите са планирали и необичайна архитектурна разходка с ретро трамвай из центъра на града с цел да запознаят децата с най-знаковите сгради на София и най-любопитните факти около тях. За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – математика, физика и химия с ателието „Цирк на науката“. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките.

 

Предвидено е и атрактивно готварско шоу с децата. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която децата ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари. Детският панаир ще продължи и в страната: Враца – 13 юни, Бургас – 22 и 23 август, Стара Загора – 12 и 13 септември, Русе – 19 и 20 септември.


Ехограф | 2015-06-01


Добави в Svejo