Всеки втори зъб с кариес

И стоматолозите скочиха на касата


Епидемия и при зъбите. За това алармира в отворено писмо съсловната организация на стоматолозите. Оттам се позовават на изследване, според което хората на възраст от 35 до 44 години имат 17 засегнати от кариес  и 6 извадени зъба. Като се има предвид факта, че хората имат общо 32 зъба, се оказва, че половината от тях са болни.

 

Затова Българският зъболекарски съюз (БЗС) също скочи срещу бюджета за догодина на касата. Денталните лекари настояват за увеличение на парите за стоматологични услуги в проектобюджета на НЗОК от 106,5 млн. лева на 176 млн. лева. Това се казва в отворено писмо на управителния съвет на съсловната организация до всички институции в здравеопазването. Исканото увеличение е, за да може в пакета, заплащан от касата, да бъдат включени нови дейности за гражданите над 18-годишна възраст.

 

Зъболекарите също така настояват предвидения остатък от 104 млн. лв. за 2014 година да бъде разпределен за лечебна дейност. Според тях наличието на подобен остатък може да бъде определен или като грешка, или като преднамерено заделени средства, които ще бъдат отнети от НЗОК и използвани за други цели.

 

От БЗС мотивират първото си искане с това, че 106 млн. лв. не могат да покрият нуждите на всички здравноосигурени лица годишно. Пакетът за дентални услуги за здравноосигурените над 18 години е символичен и абсолютно недостатъчен. Стоматолозите напомнят, че в момента възрастните имат право годишно на един преглед и две дейности – две пломби или две екстракции, или комбинация от пломба и екстракция. В същото време децата до 18 години имат право на един преглед годишно и четири дейности

 

От БЗС също така напомнят, че вече 13 години няма промяна в предлаганата дентална помощ по договор с касата. Освен това бюджетът за дентално здраве в началото на задължителното здравноосигуряване е бил 9%, а сега едва 4,37%.


Мариана Маркова | 2013-10-21


Добави в Svejo