Кмет иска наркотестове в училище

Димитър Николов алармира за масова употреба на дрога в клас


Кметът на Община Бургас Димитър Николов иска да се въведат тестове за наркотици в училищата. Пред журналисти по време на първата копка на детската градина в село Маринка той коментира, че е имал доста срещи с родители около абитуриентските балове, които са алармирали за масова употреба на наркотици от абитуриентите и от ученици от горните класове.

„За съжаление законодателната инициатива не е налична до момента. Очакваме по-голяма активност от нашите народни представители, които да дадат право в медицинските кабинети да се правят тестове за наркотици на ученици от горните курсове, при съмнение от преподавателите и директорите“, посочи Николов. 

По неговите думи, това ще има респектиращ и възпиращ ефект за справяне с този съвременен бич. „Факт е, че родителите отделят повече средства за джобни на своите деца, но голяма част от тези пари отиват за леки и по-тежки наркотици, които се купуват от деца. Далеч съм от мисълта, че само по моя инициатива ще се справим с този проблем, но очаквам подкрепа от всички институции. Вече започнахме и монтирахме доста кутии за сигнали в училищата и вече получаваме такива, и полицията работи по много от случаите“, обясни градоначалникът. 

По неговите думи, е необходима по-масова и всеобща подкрепа от обществото, родителите, училищните настоятелства, за да се ограничи употребата на наркотици. „Ще настоявам да ни се даде законово основание да се правя тези тестове, когато възникнат съмнения“, каза още Димитър Николов.


Ехограф | 2015-07-20


Добави в Svejo