Тръгваме гратис на здравен туризъм

Европа отваря и болниците си за рехабилитация по каса


Снимка: ehograf.infoДобиващото все по-голяма популярност понятие здравен туризъм в най-скоро време ще се окаже достъпно удоволствие. Причината е влязлата в сила на 25 октомври директива, която установява правото на пациентите да получат медицинско лечение в друга страна членка без предварително разрешение, а разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени. В тази графа влизат и медицинските комплекси за долекуване и рехабилитация, които имат сключен договор със здравната каса.

 

Български пациенти ще могат да се долекуват в комплекси в Европа. За да им възстановят разходите тук, трябва да представят фактурата от съответната болница и с нея да кандидатстват пред комисия в здравната каса за покриване на разходите, но според цените у нас. Тъй като в другите европейски държави лечението ще излезе по-скъпо трябва да се самодофинансира престоят в чужда клиника.

 

По-вероятно е западняците да предпочетат България като дестинация за здравен туризъм заради добрите условия и ниски цени. Еhograf.info потърси за коментар директора на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД (СБР-НК) д-р Ченко Чалъков. Управляваното от него дружество е лечебно заведение за болнична помощ, регистрирано по закона за лечебните заведения.

 

„В този смисъл и нашите филиали отговарят на условията за лечение на пациенти, от която и да е страна членка на Европейския съюз“, обясни д-р Чалъков. Той обаче уточни, че във връзка с тази директива в момента са подготвени промените в Закона за Здравно осигуряване и други нормативни документи, които са внесени в Народното събрание за разглеждане и приемане. „След окончателното им приемане ние сме готови за изпълнението им“, каза д-р Чалъков. Той подчерта, че и сега в базите на СБР-НК се приемат чужди пациенти, но на свободен прием.

                                                                                  

Интервю с д-р Ченко Чалъков четете тук.


Цветелина Терзиева | 2013-10-28


Добави в Svejo