Българските храни със знаме и етикет

Въвеждането им става със специална наредба


Наредба предвижда етикетиране на всички хранителни продукти от български суровини. Те ще бъдат брандирани със знамето на България и съответното лого. Документът ще влезе в сила след две седмици, когато ще изтече срокът за възражения, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Националния консултативен съвет на животновъдите, който се състоя във Велико Търново. 

Близо 10 милиона лева от бюджета на министерството ще бъдат разплатени в сектора "Животновъдство", каза още Танева. Тя отбеляза, че за първи път на една маса са седнали представители на млекопроизводителите и на млекопреработвателите. Те са обсъдили възможността за сключване на договори при по-добри условия, при гарантиране на доставките и качеството на млякото, произвеждано от българските производители.  Министърът посочи, че на срещата не е бил коментиран заявеният от производителите на мляко протест за четвъртък, 24 март. "В края на лятото МЗХ ще излезе със законодателно предложение за изготвянето на поземлен кодекс, за да бъдат гарантирани дългосрочните инвестиции при разпределението на държавния поземлен фонд", допълни Танева. 

Вчера стана ясно, че поне 60 % от сиренето на българския пазар е имитиращ продукт и в него са вложени растителни мазнини.  Ръководители на големи млекопреработвателни предприятия, заявиха, че попадането им в разпространения " черен списък" е некоректно, невярно и уронва престижа им. Те декларираха, че правят продуктите си само от сурово мляко, което е тяхнособствено производство или се купува от български производители и никога не са влагали растителни мазнини от рода на палмово масло и т.н. 
 


Ехограф | 2016-03-23


Добави в Svejo